Ekonomické a chytré vaření na elektrickém sporáku? Víme, jak na to

Vlastníte elektrický sporák a domníváte se, že jej nevyužíváte na sto procent, protože nevíte, jak naložit se zbytkovým teplem? Aby bylo používání sporáku ekonomické, máme pro vás několik tipů.

Proč si pořídit elektrický sporák?

Elektrický sporák je skvělý z pohledu snadné údržby, snadného zapojení a také efektivity. Na trhu jsou k dostání tři varianty:

  1. litinové plotny,
  2. sklokeramická deska,
  3. indukční varná deska.

Jestliže se ve vašem domově nenachází plynová přípojka, je pro vás elektrický sporák jasnou volbou. Jakou ze tří variant si ale vybrat?

Elektrický sporák s litinovou plotnou

Nejlevnějším druhem elektrického sporáku je ten s litinovými plotnami. Někdo možná namítne, že se jedná o retro provedení, ale stále se najdou lidé, kteří si tento typ plotýnek nemohou vynachválit. Přestože se litinové plotýnky poměrně pomalu zahřívají, mají dlouhou setrvačnost. Tudíž se vám vyplatí vypnout sporák mnohem dříve, než se daný pokrm zcela dovaří a využít onu tepelnou setrvačnost ve svůj prospěch.

Elektrický sporák se sklokeramickou deskou

Oproti litinovým plotýnkám je sklokeramická deska snazší na údržbu. K dokonalé čistotě vám postačí speciální čisticí prostředek a hadřík. S nimi desku jednoduše setřete a máte hotovo. Skvělá vlastnost sklokeramické desky spočívá v tom, že je opravdu velmi odolná. Proto mají své čestné místo v moderních kuchyních. Sklokeramika je odolná vůči poškození, výborně si poradí s vysokými teplotami a i kdybyste na ni během vaření vylili studenou vodu, nic se nestane.

Elektrický sporák s indukcí

Do domácností s malými dětmi jsou nejlepší volbou elektrické sporáky s indukční deskou. Proč? Vydávají totiž teplo pouze tehdy, když přijdou do kontaktu s nádobím. Zvídavé děti, které rády poznávají svět kolem sebe a vše chtějí osahat, jsou v přítomnosti elektrického sporáku s indukční deskou poměrně v bezpečí. Díky této vlastnosti jsou právě indukce synonymem pro úsporné a chytré vaření. Při vaření si nemusíte lámat hlavu s tepelnou setrvačností a jednoduše plotýnku vypnete ve chvíli, kdy se pokrm v hrnci dovaří. Následně z plotýnky hrnec sundáte a ona sama přestane vydávat teplo.

Na co si dát před nákupem sporáku na elektřinu pozor

Než se rozhodnete udělat si radost novou troubou, která bude plně na elektřinu, zkontrolujte svou přípojku. Ta je totiž tou rozhodující proměnnou při nákupu. Pro některé byty může být využívání elektrického sporáku naplno, tedy současné používání trouby a všech čtyř plotýnek, náročné a výsledkem může být až vyhození pojistek.


Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Jak vařit na elektřině chytře?

Kromě maximálního využívání tepelné setrvačnosti litinových plotýnek a sklokeramické desky, můžete při vaření na elektřině aplikovat také:

  • důsledné používání pokliček,
  • vaření podle rychlých a snadných receptů,
  • vaření pokrmů „z jednoho hrnce“ (ušetříte nádobí i elektřinu),
  • připravování více surovin v jednom hrnci/jedné pánvi,
  • vypínání trouby zhruba deset minut před tím, než je pokrm zcela dopečený,
  • využívání tlakového hrnce.

Kromě těchto tipů a triků je důležitá také energetická třída trouby – čím úspornější, tím samozřejmě výhodnější.

Usnadněte si vaření, pečení i smažení a využívejte svou elektrickou troubu naplno. Ať už si zvolíte litinové plotny, sklokeramickou nebo indukční desku, při vaření můžete využívat stejné tipy a triky. Nezapomínejte na maximální využívání tepelné setrvačnosti a dodržování základních doporučení při vaření. Tak budete vařit chytře, zároveň ekonomicky a snížíte nejen spotřebu elektřiny, ale také další výdaje. Při vaření pokrmů z jednoho hrnce například spotřebu vody.