Okouzlení náchodskými chutěmi: Cesta od farmářů k talíři

foto: Honza Bartoň / MAS Stolové hory

NÁCHODSKO – Druhý ročník akce Od farmářů na talíř se stal mostem mezi výrobci a farmáři z Náchodska a kuchaři či majiteli obchodů. Iniciativu zorganizovala Místní akční skupina Stolové hory, která přivedla účastníky k prohlídce sádek ve Žďáře nad Metují a M&M Bio farmy Šonov.

Během setkání měli účastníci možnost nejen prozkoumat původ surovin, ale i okusit nové, překvapivé kombinace a autentické chuťové zážitky. Příjemně překvapila široká paleta místních produktů, které místní region nabízí, ačkoliv o nich mnohdy není dostatek informací.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Z patnácti lokálních surovin vzešlo pět tradičních i inovativních jídel, která připravili kuchař Jan Péter a jeho kolega Jakub Smola. Pro účastníky akce, kteří zahrnovali kuchařky ze školních jídelen, restaurace, majitele obchodů, výrobce a farmáře, byly připraveny dvě dopolední exkurze.

První exkurze směřovala do sádek ve Žďáře nad Metují, kde Miroslav Kulich prezentoval chov pstruhů a ukázal techniky jejich přípravy. Druhá exkurze pod vedením paní Moniky Menčíkové z Bio farmy Šonov nabídla prohlídku ovčí farmy s více než osmi sty ovcí a se zaměřením na produkci kravského a kozího mléka.

Obědové menu v Restauraci a penzionu U Lidmanů zahrnovalo lahodné kombinace, jako bylo kyselo s houbami a hovězí ragú na kořenové zelenině s bramborovou kaší ochucenou libečkovým máslem. Ingredience na tato jídla pocházela od různých místních producentů, jako Ekofarma Bošina, Farma Šimek, Hospodářství u Špinky a dalších.

Kromě hlavních chodů nechyběly ani předkrmy a dezerty, které představily unikátní kombinace lokálních surovin. Účastníci měli možnost ochutnat ceviche ze pstruha s bylinkovým máslem, vepřovou kotletu s pečenými brambory a zastřeným vejcem s krémovou koprovou omáčkou. Jako závěrečný zážitek servírovali jableka smažená v pivním těstíčku se zmrzlinou, podávaná v malinovo-řepové omáčce s medem a ořechy.

Každé jídlo bylo doprovázeno výběrem piva, včetně novinky – nealkoholického Tchýně od Primátoru. Akci doplnili i další místní producenti jako Nutworld.cz, Včelí farma Dřevíč nebo Camellus.

Jedním z hlavních cílů akce bylo nejen představit místní produkty, ale i vytvořit prostor pro setkání a výměnu zkušeností mezi producenty a spotřebiteli. „Je důležité mít úctu ke kvalitním surovinám, k práci lidí, kteří tomu dali lásku před vámi,“ zdůrazňuje Jan Péter z náchodské restaurace Úkáčko, který stál za přípravou kompletního menu.

Oceňovaným aspektem akce byla i možnost vzájemného setkání a navázání kontaktů mezi producenty a zájemci o místní produkty. Petra Šťavíková, majitelka hronovského obchodu Krámek na Betonce, sdílí svou zkušenost: „Poznala jsem nové lidi a jejich výrobky do nabídky v krámku určitě zařadím.“

Celá událost byla podpořena finančně Královéhradeckým krajem a stala se inspirativním příkladem propojení gastronomie s lokálními produkty, které přináší prospěch celé komunitě.