Zabásli ho přímo při vaření perníku v centru Brna 

BRNO – Kriminalisté z toxi-týmu zlikvidovali varnu v centru Brna. Pro pachatele si došli společně s policisty z jihomoravské zásahové jednotky a notně překvapeného podezřelého, který s rukavicemi na rukou právě vyráběl pervitin, zadrželi. Třicetiletý Brňan, který měl u sebe kradenou pistoli, zprvu nereagoval na pokyny zasahujících policistů. “K poslušnosti ho přiměla až hrozba namířenou střelnou zbraní. Zadržený byl eskortován na služebnu,” popsal zásah mluvčí policie Pavel Šváb.  

Kriminálka začala případ rozplétat už v létě, kdy získala informace o výrobě drog v centru města. Důkladným prověřováním se kriminalistům podařilo nashromáždit dostatek poznatků k výrobě a samotnému pachateli a jeho komplicům. 

Při následné prohlídce varny objevili policisté celkem 138 položek. Šlo o blistry od léků, plastové kanystry, varné sklo, váhy a další nezbytné propriety pro výrobu drog. Na dvou zapékacích miskách se nacházelo zhruba 600 gramů efedrinu.  “Z něho by se dalo vyrobit 2 100 běžných dávek pervitinu. Celková suma při prodeji drog by činila půl milionu korun,” dodává Šváb. Ve stejnou dobu proběhla i domovní prohlídka v jednom šlapanickém bytě, ve kterém se nacházely dvě ženy a několik krabic s léky ze zahraničí.  

Třicetiletému obviněnému a jeho šestadvacetileté známé hrozí za zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy až desetiletý pobyt ve vězení.Muž je stíhán vazebně. Kriminalisté na objasnění všech okolností případu i nadále pracují.