Symbol Zlína „21“ bude svítit červeně. Víme, proč!

Zlín – Niagarské vodopády. Opera v Sydney. Empire State Building v New Yorku. Piccadilly v Londýně. To je jen část světově proslulých památek, které byly v letošním roce oslav 50 let od založení Speciálních olympiád pro sportovce s mentálním postižením symbolicky nasvíceny červenou barvou.  Od 11. do 13. října se k akci #LightUpForInclusion připojí i sídlo Krajského úřadu Zlínského kraje, který akci podpořil. Červeně bude zářit číslice 21 jako hold světovému hnutí, které od roku 1990 působí také v České republice.

„Podporuji tuto akci a všechny, kdo se do ní zapojí. Rozvíjet tělesnou zdatnost potřebuje každý z nás a vůbec není důležité, jestli se potýká s nějakým fyzickým nebo mentálním hendikepem. Naopak obrovsky fandím těm, kdo mají vůli sportovat, byť jim to komplikují různé potíže a zdravotní omezení, a přesto se nenechají odradit a bojují – v rámci svých možností,“ sdělil hejtman Jiří Čunek a dodal: „Právě oni můžou být skvělým příkladem pro všechny zdravé, kteří by se mohli a měli hýbat, ale  brání jim v tom pohodlnost a výmluvy. Držím palce všem účastníkům této speciální olympiády.“

V pátek 12. října ve 20 hodin se u červené „21″ sejdou všichni zájemci ze Zlínska, kteří si chtějí vyzkoušet běh s olympijskou pochodní. Její nosič, „torchrunner“ Petr Matlach, ji slavnostně zapálí na začátku pětikilometrového běhu Zlínem. Skupina doběhne i s pochodní do haly Zelené na slavnostní zahájení Zlínského poháru ve sjednocené kopané, kterou hrají sportovci s postižením společně se svými zdravými partnery. Již 12. ročníku akce se zúčastní týmy z ČR, Slovenska a Maďarska. Akce potrvá do neděle 14. října.

„Prostřednictvím sportovních mohou lidé s mentálním postižením a jejich rodiny zažívat pocity radosti a naplnění. Děkuji všem, kteří akci ve Zlíně podpoří, ať už během s pochodní nebo fanděním v publiku Zlínského poháru. Uvidíte, že vás atmosféra světa bez přetvářky pohltí stejně jako mne,“ uvedla patronka Českého hnutí Speciálních olympiád, europoslankyně a zlínská rodačka Martina Dlabajová.

Posláním Special Olympics je poskytovat celoroční sportovní trénink a soutěže v různých olympijských sportech pro děti a dospělé s mentálním postižením. To jim poskytuje další možnosti rozvíjet fyzickou zdatnost, demonstrovat odvahu, prožívat radost a podílet se na sdílení zážitků, dovedností a přátelství se svými rodinami, dalšími sportovci ze speciálních olympijských her a komunitou.