Brněnský „orloj“ zaujal Japonce! Napíšou o něm na web

BRNO – V minulých dnech navštívila Brno japonská novinářka Tomoyo Takai, která pro webové stránky časopisu Chronos Japan zpracovává téma měření času. Ačkoliv se původně zajímala pouze o historické orloje v Praze a Olomouci, zjištění, že i jihomoravská metropole se může chlubit originálním multifunkčním hodinovým strojem, v podstatě tedy orlojem, stočilo její kroky i do našeho města.

Brno a jižní Morava se v polovině září prezentovaly na veletrhu cestovního ruchu Tourism EXPO Japan 2018 v Tokiu i na dalších akcích. Naše město se tak dostává do povědomí japonských novinářů, odborníků na cestovní ruch či potenciálních japonských návštěvníků. Těm se v Brně líbí čím dál víc, neboť Brno může nabídnout – kromě zaručených lákadel, jako je janáčkovská tradice a vila Tugendhat – třeba také skvělou gastronomii a veřejný prostor dotvořený moderními uměleckými díly.

Na jedno z nich – multifunkční hodinový stroj, který od roku 2010 zdobí náměstí Svobody – se osobně přijela podívat i japonská novinářka Tomoyo Takai píšící pro odborný časopis Chronos Japan. „Je to nový časopis, který se zaměřuje na luxusní náramkové hodinky. Já, protože se zajímám o historické hodinky, studovala jsem je i opravovala, mám nyní za úkol na našich webových stránkách představit, čím se měřil a měří čas různě po světě,“ vysvětluje po přivítání doprovázeném tradičními úklonami mladičká sympatická novinářka.

Česko, kde ještě nikdy nebyla, ji oslovilo jako země s dlouhou hodinářskou tradicí, proto si ho vybrala jako první. Oproti původnímu plánu však rozšířila svůj itinerář. „O brněnském orloji jsem vůbec nevěděla. Až když jsem si na internetu hledala informace o České republice, a hlavně jejím nejznámějším, tedy Staroměstském orloji, zjistila jsem, že máte i další orloje. A ten brněnský mě zaujal. V tom, že je Brno zajímavé nejen díky modernímu orloji, jsem se pak utvrdila, když jsem navštívila prezentaci vašeho města na veletrhu cestovního ruchu v Tokiu,“ usmívá se Tomoyo Takai.

Ale to už stojí před dominantou momentálně podmračeného náměstí Svobody spolu se sochařem Oldřichem Rujbrem, jedním z autorů hodinového stroje. „Není důvod říkat těmto multifunkčním hodinám orloj, protože tento pojem se váže spíše k historickým časostrojům,“ vysvětluje umělec a Takai si zapisuje každé jeho slovo.

I sama novinářka na ně nahlíží spíše jako na umělecké dílo: „Na hodinách se mi líbí skloubení starého, tradičního, s novým, v němž je přítomen energizující prvek,“ popisuje se zaujetím Takai. „Nadchlo mě, že umožňují přímou interakci obyvatel i turistů s uměním, když si můžou vzít kuličku, tedy jakési zhmotnění pověsti, která se k hodinám váže.“

Na to, jak se kuličky vyrábí, se novinářka jela podívat přímo do Karlova. V Brně pak ocenila i další umělecká díla. „Viděla jsem například i vašeho jezdce na koni – sochu Odvahy. Je příjemné, jak se tady staré sochy doplňují s novými, moderními. V Japonsku si postupně nalézáme cestu i k modernímu umění, stává se oblíbenějším, ale tradice je u nás pořád velmi důležitá. Váš vztah ke kultuře obecně je obdivuhodný a možnost vybrat si z mnoha kulturních akcí je velmi přitažlivá také pro japonské turisty,“ uzavřela Tomoyo Takai, která na Moravě navštíví ještě orloj v Olomouci a Expozici času ve Šternberku.