Bratři Lumiérové už dorazili. Slaný francouzák láká své návštěvníky na skvosty francouzské kinematografie

Slaný – Rok se s rokem sešel, a tak od 13. do 21. října 2018 můžete navštívit již třetí ročník přehlídky francouzského filmu Slaný francouzák.

Slavnostní zahájení festivalu se koná 13. října od 9 hodin. Dopoledne si můžete zajít do Knihovny Václava Štěcha ve Slaném a zpříjemnit si den chutěmi a vůněmi Francie. Na francouzském minitrhu budou k mání sýry, vína nebo třeba klobásky.

Akce se již tradičně koná v Městském kině ve Slaném, které je současně s Francouzským klubem ve Slaném i jejím pořadatelem, a v kině Prostor. Projekce slibuje mimořádný zážitek z klasických „kousků“ francouzské kinematografie, jakými jsou například filmy Bella a Sebastián – už po několik generací oblíbený příběh chlapce a jeho psa odehrávající se v době 2. světové války, drama Vnitřní slunce o hledání pravé lásky s Juliette Binoche a Gérardem Depardieu v hlavních rolích nebo již zmínění Bratři Lumiérové – dokumentární film režiséra a filmového historika Thierryho Frémauxe, který představuje 108 krátkých snímků, jež před více než 120 lety vytvořili bratři Louis a August Lumiérové, vynálezci kinematografie.