Škoda 100 milionů korun! Většina zaměstnanců je bez práce.

Lysá nad Labem – Požár Kovony, který vypukl včera  kolem půl sedmé večer, dostali středočeští hasiči pod kontrolu již před půlnocí. Nic méně, ještě ráno byli na místě požáru a kontrolovali a uhasínali drobná doutnající ložiska. V deset hodin pak na místo dorazil vyšetřovatel hasičů, který objasní příčinu požáru. Nejpravděpodobnější verzí se zatím jeví technická závada.

Podle vyjádření mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody mají za sebou vyšetřovatelé první prohlídku výrobní haly. „Budova je ve špatném statickém stavu, nosné stěny jsou narušeny,“ uvedl. “Budova se tak bude muset zřejmě celá strhnout”. Nebýt profesionálního postupu středočeských hasičů, mohl být výčet škod mnohem horší. Oheň uhasili dřív než se rozšířil i na sousední lakovnu. Tím by se situace výrazně zhoršila vzhledem k rozšíření chemických zplodin do ovzduší.

Co se týče příčin požáru, pracují hasiči s několika verzemi. Verze  úmyslného založení není příliš pravděpodobná. “ Zkoumají především možnost technické závady nebo nedbalosti”, upřesňuje mluvčí hasičů Vladimíra Kereková . K tomu probíhají výslechy některých zaměstnanců.

Podle informací firmy v hale zasažené požárem pracovalo  20 až 30 lidí. Celkem Kovona zaměstnává 150 lidí. Z těch do práce dorazili pouze ti, kteří pomáhají s úklidem. Výroba je zastavena, protože byly odpojeny všechny přívody elektřiny. Z toho důvodu nefungují v celém závodě ani telefonní linky, takže není možné požádat o vyjádření vedení firmy.