Přívoz chtějí nahradit autobusy…

NYMBURK – Fungující dopravu mezi Zálabím a centrem města, chce nová radnice nahradit kyvadlovou dopravou. Důvodem je úspora financí. Lodní přeprava totiž stojí město dvě stě tisíc měsíčně!

Od 1. září se lidé v Nymburce dopravují mezi Zálabím a centrem města přívozem. Loď Blanice nahradila lávku, která musela být v polovině léta stržena pro svůj havarijní stav. A sousední most není z bezpečnostních důvodů chodcům přístupný.
Minulé vedení města vybralo přívoz jako nejlepší variantu přepravy, aby se děti do školy, senioři na nákupy a k lékaři a občané do práce, dostali rychle a bezpečně. Další variantou je totiž dvacetiminutová obcházka přes zdymadlo nebo železniční most. Lodí to trvá čtyři minuty.
Lidé na tento druh přepravy zvykli a využívají ho. Denně jich přívoz využije kolem šesti stovek. „Jsou i dny, kdy převážíme sedm set lidí,“ říká kapitán Petr Bárta.
Město ale urychleně začalo řešit i výstavbu lávky nové. Již v. září vybrala odborná porota ze šesti předložených návrhů vítězný koncept od společnosti Stráský, Hustý a partneři. Lávka bude nesena obloukovou konstrukcí, která hezky souzní s oblouky sousedního historického mostu. Předpokládané náklady se budou pohybovat kolem 40 miliónů korun a odhadovaný termín realizace je rok 2020.
Nyní se ovšem objevila zpráva, že ve volbách nově zvolené vedení města hodlá přívoz zrušit. Budoucí starosta Tomáš Mach k tomu řekl: „Šli jsme do voleb s tím, že zachování spojení obou břehů je prioritou, ale myslím, že je daleko jednodušší a systémovější spojení obou břehů silniční kyvadlovou dopravou.“