Prasátko Chrochtáček zve na skvělý ovčí sýr

NYMBURK – Kousek od Nymburka se skrývá málo známá, o to však zajímavější, Farma Košík. Při návštěvě farmy máte pocit, jako byste se mávnutím proutku ocitli na Slovensku. V této malebné krajině se zabydlela rodina Havlova, která se obklopila zvířaty i ekologickým zemědělstvím.
Kouzelná příroda v okolí Košíku vytváří ideální podmínky pro ekologické hospodářství. Na okraji rozsáhlého lesa se rozprostírají louky a pastviny, pole a sady.
“Na polích o rozloze 130 ha pěstujeme brambory a obiloviny, v sadech ovoce a na záhoncích a menších polích bylinky a zeleninu. Plody naší farmy zde také zpracováváme a prodáváme,” představuje své království majitelka farmy Dáša Havlová. “Za náš prim považujeme chov romanovských ovcí. Přestože toto plemeno vyšlechtěné za doby panování Romanovců v Rusku není typickým mléčným ani masným plemenem, od Velikonoc do Michala naše ovce 2x denně dojíme a bezprostředně po nadojení naši bačové podle staré tradice z mléka připravují chutný sýr,” pyšní se tradičním zpracováním potravin.
Maso romanovských ovcí má jemnou chuť a protože je libové, připomíná spíše zvěřinu než skopové. Na farmě můžete slovenská jídla ze salaše rovnou ochutnat v malé restauraci. Kromě romanovských ovcí se u nás můžete setkat s nespočtem domácích zvířat jako jsou prasata, slepice, husy, kachny, perličky, králíci, koně, i méně tradiční zvířata jako jsou göttingenská prasátka. Některá mají dokonce svá jména jako třeba právě prasátko Chrochtáček nebo osel David.