Galerie a muzea v neděli zdarma!

STŘEDNÍ ČECHY – Již dnes 28. října vyvrcholí oslavy 100 let naší republiky. A Středočeši slaví rovnou dvakrát. Na tento den připadá i Den Středočeského kraje. „Brány muzeí a galerií připravují při této příležitosti pestrý program a navíc otevírají své brány zdarma nebo jen za symbolické vstupné,“ řekla mluvčí kraje Helena Frintová. A na své si přijdou všichni. Kromě současných expozic se pro návštěvníky připravuje i další doprovodný program, ať už jsou to koncerty, besedy, vernisáže či trhy.

Na zámku v Lánech, kde pobýval prezident Tomáš Garrigue Masaryk budev rámci oslav přístupný rozsáhlý park, palmový skleník a také muzeum ve kterém probíhá výstava T. G. M. Mýty a skutečnost. Zdejší expozice zachycuje prostřednictvím dobových médií, jak byl první československý prezident vnímán v různých etapách moderních dějin.  V neděli 28. října v 16 hodin se lidem slavnostně představí nová expozice. „Považuji za velmi významné, že se v našem krajském muzeu podařilo vybudovat expozici, která bude přibližovat Masarykův život i jeho odkaz prostřednictvím nejmodernějších technologií. Doba i nastupující generace si takový přístup žádá, takže pokládám za velmi užitečné propojit historii s dnešním stylem získávání informací,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje. Po stopách T. G. Masaryka se lze vydat i speciálně vypraveným parním vlakem nazvaným Pocta první republice.

V Kolíně se na Karlově náměstí odehraje hudební program a videomapping. Regionální muzeum v Kolíně připravuje ve Veigertovském domě derniéru výstavy Kolín 1914 – 1918 / Kolíňané za Velké války a vznik Československa. Odehraje se také komentovaná prohlídka výstavy s jejím autorem Ladislavem Jouzou, dobovou kavárnou a program pro děti.

Regionální muzeum Mělník  otevře všechny výstavy i stálé expozice a za symbolické vstupné 1,- Kč. Na návštěvníky čeká derniéra výstavy Mňaaau aneb Kočky v muzeu – výstavou provede kocourek Švarc a bude i dílnička, přírodovědný kvíz, komentovaná prohlídka výstavy Mělník na cestě k 28. říjnu 1918 a nové dlouhodobé výstavy Dětských houpadel a plyšových medvědů.