Modely mašinek můžete obdivovat v Pečkách

PEČKY – Hned první listopadový víkend můžete vyrazit na výstavu mašinek. V klubovně Spolku železničních modelářů se dají do pohybu stovky svítících a houkajících mašinek. V provozu uvidíte deset modelových kolejišť a představí se muzeum modelové železnice od šedesátých let do současnosti.

V Pečkách, které leží na trati Praha – Kolín, se kousek od sebe potkává svět skutečné i modelové železnice. A právě tady pro vás  zdejší modeláři rok co rok chystají bohatou výstavu modelů mašinek, vagonků, krajinek a celých modelových kolejišť. Můžete obdivovat miniaturní vlaky, které se pohybují po kolejích, které jsou od sebe vzdálené pouhé 3mm a lokomotiva je dlouhá asi 5cm.

Po kolejištích se modelovou krajinou plnou kopců, tunelů, mostů, domků a strání porostlých trávou, vinohrady či hustými lesy prohání často ozvučené vlaky osobní i nákladní. Tažené jsou moderními elektrickými či motorovými lokomotivami a nebo nostalgickými modely parních lokomotiv. Nechybí ani moderní jednotky jako Pendolino nebo RailJet. Aby dojem z kolejišť byl co nejvíce věrný s okolním životem, jsou na kolejištích desítky figurek lidí a zvířat. U domů stojí nebo dokonce i jezdí osobní i nákladní auta, traktory a autobusy.

Železniční modely a doplňky k modelové železnici si na výstavě budete samozřejmě moci zakoupit. Nedílnou součástí výstavy je občerstvení „Fousatého výpravčího“, který nabízí párky v rohlíku, klobásky, hranolky, pivo či limo, kávu nebo čaj a najde se i něco ostřejšího. Spolek modelářů v Žerotínově ulici bude otevřen v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 15 hodin.