Kvůli „Dušičkám“ se posilují policejní hlídky na hřbitovech, silnicích i parkovištích

STŘEDNÍ ČECHY – V období, kdy lidé vzpomínají na své drahé zemřelé, stejně jako každý rok i letos policie posiluje hlídky a provádí preventivní kontroly hřbitovů, zajišťuje plynulý a bezpečný provoz na silnicích a na parkovištích a dohlíží na veřejný pořádek.

Na Příbramsku se zaměří hlavně na řidiče

Památka zesnulých přiměje i tzv. sváteční řidiče, aby usedli za volant a splnili si své „dušičkové povinnosti“. Motoristé by proto měli být ohleduplní a počítat s tím, že mohou potkat šoféry, kteří řídí pouze párkrát v roce. V tomto období mohou být navíc i mokré silnice a často se na nich nachází spadané listí. Vozovky jsou pak velmi kluzké a značně se prodlužuje brzdná dráha. „Kromě bezpečnosti a plynulosti silničního provozu budou příslušníci policie zajišťovat také veřejný pořádek. V  blízkosti hřbitovů a na parkovištích nákupních center bude větší počet policejních hlídek,“ upřesnila ve svém vyjádření por. Monika Schindlová, tisková mluvčí příbramské policie.

Kladenští policisté varují před krádežemi na hřbitovech

Na Kladensku budou policejní hlídky kromě plynulosti v silničním provozu kontrolovat především hroby. Policisté jejich majitelům doporučují, aby si své hroby na hřbitovech vyfotografovali a vlastnili tak dokumentaci pro případ, kdyby jim byly z hrobu zcizeny nějaké předměty. V dnešní době jsou pachatelé nevyzpytatelní a kromě svícnů, květin a věnců se dost často zaměřují na části funerální architektury, jako jsou například části hrobek a náhrobků, okrasné kovové předměty nebo sošky. Policisté také upozorňují občany, aby na těchto pietních místech nezapomínali věci ve svých vozidlech, protože zloděj dokáže využít každé chvilky nepozornosti.

Na Benešovsku policisté očekávají sníh a varují před zloději

Kromě krádeží na hřbitovech a provozu na silnicích a parkovištích benešovští policisté varují před možným výskytem sněhu, který lze v tomto období již předpokládat. Dále upozorňují na nutnost zimních pneumatik, které jsou pro řidiče povinné od 1. listopadu.