Pamatujete telefonní budky? Z mapy světa mizí

STŘEDNÍ ČECHY – Na stránkách operátorů můžete najít čísla na veřejné budky… Pokud ale číslo vytočíte, ve většině případů se ozve: Je nám líto, ale volané číslo neexistuje. Telefonní budky zkrátka mizí z povrchu zemského…

Jeden z důvodů proč tomu tak je nám popsal starosta Řepova nedaleko Mladé Boleslavi. “Údaj z mapy už patří minulosti,” řekl starosta Milan Zachař s tím, že budka už v obci nestojí. „Tak před půl rokem, někdy v létě, volali, jestli bude obec finančně přispívat na provoz. My řekli, že ne, tak ji demontovali,“ přiblížil starosta konec jedné tradice.

A podobně to dopadá i jinde. Pohřbívá je masivní rozšíření mobilů, které má v kapse prakticky každý. A na telefonní budku si nevzpomenou ani v případě, že se jim přístroj vybije. To spíš shánějí první nabíječku, kterou kde najdou.  Majitelé mobilů totiž stejně ve většině případů neznají zpaměti ani jeden z kontaktů, včetně těch nejbližších.

„U nás je využívají hlavně cizinci, kteří volají domů,“ řekla Šárka Charousková z mladoboleslavského magistrátu. “V budce, která stojí přímo před magistrátem, nejméně jednou týdně zahlédnu člověka, který telefonuje,” sděluje výsledky svého pozorování. Nemusí tak být tedy pravidlem že budky zůstávají osiřelé nebo je nikdo nevyužije. Byť s frekvencí jednou týdně, není budka rozhodně přetížená. A to dnešním uživatelům telefonní budky nabízejí nejen možnost volat, ale také posílat sms nebo emaily.