Bezdomovcům skončily prázdniny, hledají kde přespat

MLADÁ BOLESLAV – Letní čas už skončil a tím pádem končí i teplé noci, které jsou pro bezdomovce příležitostí ustlat si kdekoliv, třeba v parku. Nyní začínají hledat teplý kout k přespání. Sklepy, půdy, garáže, parkovací domy, nebo vestibuly veřejných budov. Právě tam hledají útočiště. Pokud najdou místo, kde je teplo, ustelou si kdykoliv, ať už je noc či den. A to i přesto, že v Mladé Boleslavi funguje azylové středisko Naděje, které denně nabízí bezdomovcům nocleh!Pro některé z nich je tato varianta nepřijatelná kvůli tomu, že je Naděje nepřijme, pokud nejsou střízliví. Proto raději obtížně hledají po městě úkryt před zimou ve společnosti alkoholu či drog,” podotýká Šárka Charousková, mluvčí magistrátu.

Poslední případ co strážníci řešili, bylo oznámení o přespávajících bezdomovcích ve vestibulu banky. A to rovnou třikrát. “Nejprve v půl osmé ráno v České spořitelně na náměstí Míru, tam ale už nocležníky nezastihli,“ uvedla Charousková. “Pak následovalo oznámení jedné z obyvatelek sídliště, že ve vestibulu banky ČSOB v Krátké ulici spí nějací bezdomovci. Hlídka na místě skutečně zjistila muže a ženu polské národnosti, kteří tvrdili, že si chtěli vybrat peníze z bankomatu, ale nějak jim to nejde,“ potvrdil ředitel banky Tomáš Kypta.Na první pohled ale bylo jasné, že lžou, protože na podlaze měli rozestláno. „Nicméně i přesto jim strážníci poradili, jak peníze vybrat, a doporučili jim k přespání středisko Naděje. Vyčkali také, až cizinci z místa odejdou,“ uvedla mluvčí magistrátu. Těsně před druhou hodinou ráno se to celé opakovalo, strážníci museli lidi z vestibulu bankomatu vykázat.

Lidem bez domova můžete pomoci i vy. Azylové středisko Naděje pro ně shání zimní oblečení a obuv. „Uvítáme teplé bundy, kabáty, ponožky, ale i spodní prádlo a zimní obuv, vše především v pánském provedení,“ vyjmenoval vedoucí boleslavské pobočky Naděje Tadeáš Hrabovský. Oblečení, které už nechcete nosit, a to ve všech velikostech, tak může pomoci lidem, kteří nemají střechu nad hlavou a začíná zima.