Policejní hlídka zachránila muže v bezvědomí

KLADNO – Díky pohotovému a profesionálnímu jednání policisté zachránili lidský život. Nejprve sedmatřicetiletému muži uvolnili dýchací cesty a poté provedli úspěšnou resuscitaci.

Minulý pátek 26. října po poledni vyjížděli na základě oznámení kladenští policisté do ulice Pod Hájem, kde se měl nacházet ležící muž. Po příjezdu se policejní hlídka spojila s oznamovatelkou a ta popsala místo, kde spatřila muže, který se nehýbal a ležel na zemi u cesty. Jelikož se jednalo o odlehlé místo v nepřístupném terénu přibližně sto metrů daleko, vyhodnotili policisté danou situaci a poučili ženu, aby zde vyčkala na příjezd posádky ZZS a poté ji zavedla za nimi k nalezenému muži.  Policejní hlídka se ihned vydala na základě popisu do terénu, aby neznámému muži pomohla.

Bylo slyšet jen chroptění

Následně policisté ve strmém kopci u cesty nalezli muže ležícího na břiše, jehož obličej byl promodralý a položený do listí a bláta. Policisté u muže zaznamenali, že muž namísto dýchání pouze chroptí. Policejní hlídka okamžitě zareagovala a poskytla muži první pomoc uvedením těla do stabilizované polohy. Při manipulaci vše nasvědčovalo tomu, že se muž dusí zvratky. Policisté mu proto vyčistili ústa a provedli záklon hlavy, čímž se mu částečně uvolnily dýchací cesty a začal lépe dýchat. Poté policejní hlídka muže udržovala ve stabilizované poloze do příjezdu lékaře ZZS, kterému předali veškeré informace zjištěné o jeho zdravotním stavu.

U sanitky začalo drama

Muži byla na místě lékařem provedena intubace a byl vložen do záchranářského vaku. Policisté vypomáhali se snesením zraněného v nosítkách k záchranářskému vozidlu ze strmého a nepřístupného terénu. U vozidla bylo zjištěno, že muž nemá tep. Policista proto okamžitě zahájil resuscitaci, která dopadla úspěšně. Během krátké chvíle prováděním srdeční masáže muž totiž začal opět dýchat.

„Posádka ZZS pacienta převezla do kladenské nemocnice k hospitalizaci. Lékař na muži neshledal žádné známky cizího zavinění. Pravděpodobnou příčinou jeho zdravotního stavu je vliv intoxikace alkoholem,“ uvedla k případu nprap. Jana Šteinerová, tisková mluvčí kladenské policie.