Majitele zbaví nebezpečného stromu, ten pak ozdobí náměstí

KUTNOHORSKO – Všechna města, a nejen Středočeského kraje, teď mají starosti s vánoční výzdobou, která rozhodně není levnou záležitostí. A tak se samozřejmě snaží ušetřit jak to jde. V Kutné Hoře nabídli pomoc městu obyvatelé z městské části ze Žižkova.Jsou  majiteli krásného vysokého stříbrného smrku. Ten už ale ohrožuje jejich dům. Zabily by se tak dvě mouchy jednou ranou. Teď už záleží jen na tom, jak rozhodne odbor životního prostředí.

“Majitel chce strom už nějaký čas pokácet, protože je smrk nebezpečný pro dům,“ prozradil jednatel Technických služeb Kutná Hora Jan Jäger. Zároveň ale zdůraznil, že vše nyní závisí na odboru životního prostředí, zda majiteli stromu kácení povolí. „Pokud ano, je vše připravené na to, abychom strom 20. listopadu pokáceli. Těžká technika ho pak rovnou převeze na Palackého náměstí, kde ho pracovníci technických služeb umístí do stojanu,“ doplnil Jäger.

Letos se Kutnohořané zároveň mohou těšit na zcela novou vánoční výzdobu v ulicích města. „Komise vybírala z několika návrhů. Nakonec se přiklonila k tomu, který se odvíjí od znaku Kutné Hory. Vánoční výzdoba tak bude v červené a zlaté barvě. Doufáme, že bude pro obyvatele příjemným překvapením,“ uvedl starosta Kutné Hory Josef Viktora. Do vánoční výzdoby se zahalí nejen Palackého náměstí, ale také přilehlá Kollárova ulice. Rozsvícení vánočního stromu se uskuteční na svátek patronky města sv. Barbory, tedy v úterý 4. prosince. Mnozí ale proti této letité tradici bojují a tvrdí, že by se měl strom v centru města rozsvěcet o první adventní neděli tak, jak je tomu ve většině ostatních měst a obcí. Kutnohořané tak prý zbytečně přicházejí o jednu předvánoční neděli, kdy město zdobí rozsvícený strom.