Zlínský Obchodní dům se opět otevírá zákazníkům

ZLÍN – Rekonstrukce obchodního domu na náměstí Práce v centru Zlína je po roce a čtyřech měsících ve finále. Opravená budova se návštěvníkům opět otevře v pátek 9. listopadu. V tento den začne provoz většiny prodejen v obchodní pasáži v nejnižších dvou podlažích. Zbytek provozoven, gastro podniky a vyšší poschodí budovy, ožijí v následujících týdnech a měsících. Budova ponese i nadále původní tradiční název Obchodní dům Zlín.

Jedna z dominant města a nejstarší z trojice baťovských „mrakodrapů“ postavená firmou v roce 1931 podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury získala během rekonstrukce novou moderní tvář. Vše ovšem s respektem k baťovské architektuře, která je v této části města výrazným prvkem. Majitel a investor po dohodě s památkáři budově vrátil původní vzhled, pro který bylo typické zejména neobvyklé členění oken.

Došlo také ke kompletní rekonstrukci interiérů a oproti původnímu očekávání i na práce související s posílením statiky budovy. To byl také hlavní důvod, proč se původně plánovaný termín otevření posunul zhruba o dva měsíce.

Dříve míval obchodní dům šest prodejních etáží. Nyní je obchodní pasáž soustředěna do dvou poschodí, v nichž vznikly gastronomickými podniky a obchody. „Naším cílem je vytvořit v centru Zlína místo setkávání u dobrého jídla a pití i moderního nakupování,“ doplnil Radovan Pilich ze společnosti PRIOR Zlín.

Do obchodního domu se vrátil supermarket Billa, je ovšem větší a s širší nabídkou zboží. Návštěvníkům je k dispozici DM drogerie, prodejna sýrů Gran Moravia, Knihy Dobrovský, papírnictví Grafit, barber shop Na Fešáka, trafika, zlatnictví, směnárna, gastronomické podniky zastupuje cukrárna Eiscafe Delikana.

V následujících týdnech přibude pivnice Budvarka, první svého druhu na Moravě, svou druhou zlínskou provozovnu s dětským koutkem otevře Cafe and Fresh Bar Jogurtovna, otevře se i Bistrotéka Valachy nabízející na jednom místě bistro ve francouzském stylu s pekárnou chleba a dalšího pečiva a obchodem s vlastními produkty, kavárnou s cukrárnou nebo kornuterií. V dalších měsících v obchodní pasáži vznikne také centrum masáží a rehabilitace.