Svatý Martin nemusí být jen o jídle a pití! Láká i na zajímavé akce pro děti i dospělé

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Jestli letos přijede svatý Martin na bílém koni zatím není jisté, a vypadá to spíš na klasické podzimní sychravé počasí. Co ale do středních Čech zavítá určitě, bude dobrá nálada, skvělé jídlo, mladá vína a množství různých kulturně-zábavných programů pro děti i dospělé. Nenechte si ujít menší i větší akce spolu se skvělými gurmánskými zážitky, které oslavují svatého Martina, jenž však sám byl abstinentem, poustevníkem a pravděpodobně i vegetariánem.

HOŘOVICE – Na zámku Hořovice chystají na neděli populární Svatomartinská světýlka. Tradiční procházku s lampiony vedoucí skrz nasvícený zámecký park až k jeskyni se Svatým Martinem. Dozvíte se legendu o Svatém Martinovi, ochutnáte martinské podkovičky, uvidíte ohnivou show a ohňostroj. Svatomartinská světýlka začínají na hořovickém zámku v neděli 11. 11. od 17:00 a potrvají do 19:00 hodin. Vstupné vyjde pro dospělé 50 Kč, pro děti 30 Kč.

MNÍŠEK POD BRDY – O víkendu 10. a 11. listopadu jsou pro děti na zámku v Mníšku pod Brdy připraveny pohádkové prohlídky. Pohádky, které zavítají na zámek na návštěvu, si budou s dětskými návštěvníky hrát na schovávanou. V každé komnatě bude schován nějaký pohádkový předmět. Pomůžete i vy s hledáním pohádek? I pro dospělé jsou připravené zajímavé prohlídky zámku v Mníšku pod Brdy. Nabízí ještě i v listopadu klasické prohlídky. Na dvou půlhodinových okruzích si prohlédnete reprezentativní a soukromé místností představující bydlení drobné šlechty na počátku 20.století. Otevřeno je od úterý do pátku od 11:10 do 14:10 hod. a o víkendech od 10:40 do 15:50 hodin.

Pokud si ale přeci jen nechcete nechat ujít hodování nad vypečenou husičkou, můžete si vybrat kouzelná místa ve středních Čechách, kde spojíte příjemné s užitečným.

KOLÍNSKO –  Na svatomartinskou husu můžete vyrazit třeba na Chateau Kotěra, kde nabízejí hned několik chodů složených z husích specialit. Přímo v Kolíně v Hotelu Theresia připravili svatomartinské menu kde najdete nejen zvěřinovou paštiku, ale třeba i dýňový koláč s karamelem.

MLADÁ BOLESLAV – Pokud chcete vyrazit na událost, která vám nabídne svatomartinská vína, pak byste si neměli nechat utéct Svatomartinská vína a slavnosti v obchodním centru Olympia v Mladé Boleslavi. Událost se odehraje 11. listopadu, slavnostní přípitek a začátek organizátoři určili klasicky na 11 hodin a 11 minut. Degustovat budete moci desítky svatomartinských a mladých vín různých moravských vinařů.

BRANDÝS NAD LABEM – Svatomartinský vinný košt se odehraje také na zámku v Brandýse nad Labem.Vína můžete ochutnat od deseti vinařství v neděli od 10 do 20 hodin.

KŘIVOKLÁT – Na dobroty i zábavný program láká Křivoklát. V prostoru Galerie u kamen budete moci ochutnat mladé víno a jiné pochutiny i poslouchat cimbálovku, a obdivovat šermířské dovednosti.

SLANÉ – Mladá svatomartinská vína, vypečená husa, to je lákavá nabídka restaurace Atrium, které zve na tradiční Svatomartinskou neděli ve Slaném na Kladensku. Svatomartinská vína otevřou organizátoři – kdy jindy – než v 11 hodin.

Tím ale výčet svatomartinských hodů rozhodně nekončí. Ať už si husu nenecháte ujít, nebo nehodujete, vzpomeňte na příběh svatého Martina, který se neváhal podělit o svůj plášť s člověkem, který pomoc potřeboval. A takových lidí máme mezi sebou stále dost.