Svatý Martin přiveze mladá vína do Uherského Hradiště

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Každoročně 11. 11. v 11.11 hodin čekají obyvatelé i návštěvníci na zaplněném náměstí v Uherském Hradišti na příjezd svatého Martina na bílém koni doprovázeného římskými vojáky, na místě, kde se za znění zvonů žehnají svatomartinská vína.

Ve svátek sv. Martina, patrona vinařů, si připomínáme téměř 1700 let starou legendu o plášti, kdy Martin, osloven s prosbou o almužnu polooděným žebrákem neváhal a mečem rozetnul vlastní plášť na dvě poloviny a jednu žebrákovi hodil. Současně s připomínkou této legendy už od roku 2007 v Uherském Hradišti probíhá slavnostní obřad žehnání mladého svatomartinského vína jako symbolické poděkování přírodě za úrodu a vinařům za jejich práci.

Jaká vína svatý Martin přiveze a která známku „svatomartinských vín“ získají, se dozvíme až na konci října, co však víme jistě je, že nezůstane jen u vín. Kromě nich zde můžete na jednom místě ochutnat i husí speciality, ke kterým patří polévka zvaná kaldoun s knedlíčky, pečené stehno nebo smažená husí játra.

Požehnaná vína pak mohou návštěvníci degustovat a vybírat z množství vzorků od vinařů z celé vinařské oblasti Slovácko ve velkokapacitním stanu přímo na náměstí za tónů cimbálové muziky Kunovjané. Program zahájí už v 10.45 Národopisný soubor Gymnázia Uherské Hradiště, písně o víně zazpívá Mužský sbor Kudlovice.

Ochutnat víno z nové úrody patří na Slovácku dnes k oblíbeným rituálům vinařů i milovníků vína. Víno se nejenom degustuje, ale i uvádí do prodeje jako „svatomartinské“. U nás byla tato značka zaregistrovaná v roku 1995 a užívat ji mohou – po splnění přísných kritérií určených Vinařským fondem a vyhodnocených koncem října degustační komisí ve Valticích – všichni registrovaní vinaři v republice.

Jedná se o vína svěží a ovocitá, která zrála pouze několik týdnů, ale za tuto dobu si už stačila získat svůj osobitý charakter. Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd bílých vín – Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, vyšlechtěný Václavem Křivánkem ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích, nebo hroznů červených odrůd – Modrý Portugal a Svatovavřinecké, růžová a červená vína, na území České republiky a musí projít hodnocením nezávislé komise.