Od vlastního auta jim chytil barák

SLUŠTICE – Hrozné probuzení a těžké pondělní ráno si prožili majitelé rodinného domku ve Slušticích. Před pátou ranní je probudil kouř, který šel z jejich garáže. Operátor z tísňové linky okamžitě vyslal profesionální hasiče ze stanice Říčany a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Škvorec a Doubek. Oheň se však rozšířil i na dům a bylo nutné přivolat posily. Nakonec s ohněm bojovalo sedm záchranných jednotek.

“V pondělí krátce před pátou hodinou ranní přijal operátor tísňové linky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o požáru osobního vozidla a části domu v obci Sluštice v okrese Praha-východ. Požár se postupně rozšířil na střechu domu a tak velitel zásahu požádal o vyslání dalších jednotek,” popisuje neštěstí Petr Svoboda mluvčí středočeských hasičů.  Do Sluštic tak postupně vyjely ještě jednotky SDH Sibřina, Úvaly a Babice.
Hasiči pomocí několika C proudů a vysokotlaku se z jedné strany domu zaměřili na likvidaci požáru osobního automobilu a z druhé stany na likvidaci požáru domu. Po ustavení výškové techniky probíhal zásah i s její pomoci. Zároveň bylo na místním rybníku zřízeno čerpací stanoviště.
“Hasiči dostali požár pod kontrolu krátce po půl sedmé. Vzhledem k tomu, že zásah probíhal v dýchací technice, bylo třeba povolat i protiplynové vozidlo z kolínské stanice. Po sedmé hodině došlo k vystřídání zasahujících profesionálních hasičů a k následné redukci jednotek,” dodává. Na místě byla ponechána místní dobrovolná jednotka SDH Sibřina na dohlídku do 12 hodin.
“Škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun, včasným zásahem se hasičům podařilo uchránit majetek v hodnotě pěti milionů korun,” vyčíslil škodu Svoboda. Příčinou vzniku požáru byla podle vyšetřovatele technická závada v motoru auta, ze kterého se požár rozšířil na přístřešek a rodinný dům.