Dva mrtví po čelní srážce v Pardubicích. Nebyli připoutaní

PARDUBICE – V pardubické části Doubravice se ráno čelně srazila dvě osobní vozidla. Čtyřiadvacetiletý spolujezdec z BMW a šestapadesátiletý řidič vozu Kia na místě zemřeli.
„Ihned po příjezdu museli hasiči ze zdemolovaných vozidel vyprostit pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení tři zraněné osoby. U dvou z nich okamžitě započali s resuscitací. Lékař ale nakonec konstatoval smrtelná zranění u řidiče jednoho vozu a spolujezdce z druhého vozu,“ popsala mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.
Třetího zraněného záchranáři na místě stabilizovali. Utrpěl vícečetná poranění, především hlavy. Na umělé plicní ventilaci byl transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde je momentálně v umělém spánku.
Podle zasahujících hasičů nebyli mrtví připoutaní. Vedle karoserie, která je z velké části tvořena z vysokopevnostní oceli a deformačních zón, se o bezpečnost posádky starají právě bezpečnostní pásy a kompletní sestava airbagů, která chrání cestující ze všech stran. Pokud není člověk připoután, může ho vystřelený airbag i zabít.
„Řidiči by se měli místu nehody vyhnout. Uzavřena je silnice ze směru od Globusu i od Hrádku,“ sdělila mluvčí krajské policie Markéta Janovská s tím, že průjezd Doubravicemi bude uzavřený zřejmě až do 11 hodin.