Kroměřížská policie dostane nové pistole. Zloději, těšte se

KROMĚŘÍŽ – Městská policie koupí dvě desítky nových krátkých ručních střelných zbraní. Dodavatelem pistolí CZ P – 10 C bude Česká zbrojovka z Uherského Brodu. Město za nové zbraně zaplatí zhruba 250.000 korun. „Strážníci momentálně slouží se zbraněmi, které mají více než 30 let. Modernizace jejich výzbroje tak byla již nezbytná,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Stávající pistole koupila městská policie v roce 1991. „Už tehdy se kupovaly jako starší, také se jednalo o zbraně od České zbrojovky,“ poznamenal ředitel městské policie Libor Kubiš. Nové moderní pistole budou dodány do konce letošního roku.

„Výhodou je, že se jedná o zbraně stejné firmy, která je v tuzemsku jediným výrobcem těchto zbraní. Strážníci si tak na ně nebudou muset dlouho zvykat. S novými pistolemi se seznámí na cvičných střelbách, které mají šestkrát do roka,“ doplnil Kubiš.

Strážníci nosí pistole jako služební zbraně. Jejich případné použití vymezuje zákon o obecní policii. Městský policista je podle něj oprávněn použít služební zbraň při nutné obraně, v krajní nouzi nebo v případech, aby zamezil útěku nebezpečného pachatele, kterého nemůže zadržet jiným způsobem.