Případ tygřích jatek míří k soudu

ČESKOLIPSKO – Státní zástupce Michael Dostál podal v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl obžalobu k Okresnímu soudu v České Lípě. V případu jsou tři obvinění, mezi nimi je i sedmašedesátiletý provozovatel zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvík Berousek, který již dříve obvinění odmítl.

Obviněným hrozí za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty trest do pěti let vězení, vazebně stíhaný je z nich pětatřicetiletý preparátor Miloš Hrozínek. V kauze je obžalován ještě šestapadesátiletý muž vietnamského původu, jenž podle policie trestnou činnost organizoval a hotové produkty zpracované z těl tygrů prodával, mimo jiné v pražské tržnici Sapa.

Zvířata podle zjištění policie dodával Berousek a preparátor tygří těla zpracovával na masox nebo například tygří víno. Vietnamec produkty, které jsou v jeho komunitě velmi žádané, a proto dobře zpeněžitelné, odebíral.

Asiaté věří v mimořádně léčivé účinky přípravků nejen z tygrů, ale také z dalších ohrožených zvířat, například nosorožců. Kůži tygra prý preparátor prodával od 50 tisíc do 100 tisíc korun, drápy za 2500 a gram masoxu za 1500 korun.