Narazil do trolejí a spořádal vánočku. O koho šlo?

BRNO – Svědkem nevydařeného manévru se stali lidé procházející v pondělí odpoledne Odbojářskou ulicí. Nejprve zaslechli náraz a poté žuchnutí na zem. S překvapením zjistili, že se jednalo o labuť, která narazila do trolejového vedení. Když se jí ani po několika minutách nepodařilo vzlétnout, zavolal kolemjdoucí na linku 156.

„Vyslaný strážník z odchytové služby městské policie vzápětí na zobáku a plováku zpozoroval drobné šrámy a labuť proto opatrně naložil a převezl do ptačího centra. Tam ji obratem prohlédli a vyloučili případná další zranění. Přibližně tříletému samci dali jméno Kája a umístili ho do společnosti zotavujícího se čápa a dvou racků,“ uvedla mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

Labuťák už mezitím v ptačím centru vyplul i na jezírko, a mimo jiné spořádal celou vánočku s rozinkami. Specialista ze záchranné stanice odtušil i pravděpodobnou příčinu nárazu do trolejí. Při nižších teplotách mívají silnice či chodníky ojíněný povrch, a protože se lesknou, ptáci si je mohou z výšky snadno splést s vodní plochou a snaží se na nich přistát.