Zabil vlastní 14denní miminko. Zpovídá se před soudem

PARDUBICE – Krajský soud v Pardubicích začal projednávat kauzu muže, který letos v dubnu zavraždil svoji čtrnáctidenní dceru. Osmadvacetiletému obžalovanému hrozí za vraždu, byť neúmyslnou, nejméně 15 let vězení.

Podle obžaloby dcerku usmrtil, protože začala silně plakat a on ji chtěl utišit. Ve vzduchu s ní prudce třásl, čímž jí způsobil rozsáhlý otok mozku. Stalo se to letos 11. dubna na sídlišti Cihelna, v době, kdy matka holčičky byla se svým druhým dítětem u lékaře.

Předsedkyni soudu obžalovaný sdělil, že měl vztek. Dítě prý vzal v podpaží a silně s ním několikrát zatřásl, až ztichlo. Uložil je do kočárku a vzdálil se. Po půl hodině si všiml, že dítě je v obličeji fialové a hlavičku má na stranu.

Odhodlal se k oživovacím pokusům. Uvedl, že bezvládnou dceru položil na zem, aby mohl provádět masáž srdce a umělé dýchání. Podle lékařské zprávy ale s dítětem spíš o zem praštil, protože došlo ke zlomení lebeční týlové kosti. Výsledkem bylo smrtelné zranění mozku. Zavolal sice záchrannou službu, dvě posádky zdravotníků pak ještě prováděly čtyřicetiminutovou resuscitaci, ale dítě nakonec zemřelo.

Matka mrtvého miminka s otcem odmítá komunikovat. Žalobce požaduje, aby obžalovaný zaplatil jeden milion korun a náklady na pohřeb novorozeněte ve výši necelých 14 tisíc korun. Soud je naplánován na tři dny.