Hasiči v dýchacích přístrojích likvidovali nehodu na D1

KALIŠTĚ – Nehoda dvou kamionů na dálnici D1 způsobila  uzavírku dálnice na téměř tři hodiny. Nešlo ani tak o rozsah poškození obou kamionů, jako o to, že jeden z nich přepravoval chemikálie a tak museli zasahovat hasiči Středočeského kraje. Během dopoledne ale hasiči zlikvidovali všechny škody a dálnici opět zprovoznili.

“K události dnes dopoledne vyjely profesionální jednotky ze stanic Říčany a Benešov, které po příjezdu na místo zjistily, že po kolizi dvou nákladních vozidel je dálnice ve směru do Brna neprůjezdná, protože z jednoho z vozidel vytéká na vozovku neznámá chemická látka,” vysvětluje Ladislav Holomčík, mluvčí hasičů Středočeského kraje.”Hasiči vytyčili nebezpečnou zónu a k nehodě povolali kolegy z Chemické laboratoře Kamenice k odběru vzorků a stanovení dalšího postupu likvidace.” Zároveň byl o situaci informován zástupce životního prostředí obce s rozšířenou působností Říčany, který se zanedlouho dostavil na místo.

“Další zásah pokračoval pouze v dýchací technice. Jak se ukázalo, nešlo o nebezpečnou kyselinu a nasazení speciálních protichemických obleků nebylo nutné. Hasiči pomocí sorpčních hadů zamezili úniku chemikálie mimo těleso dálnice a vyteklou látku zasypali sorbentem,” popisuje situaci. Následně byla obě havarovaná vozidla za doprovodu policie přemístěna na odstavné parkoviště odtahové firmy. Na závěr jednotky opláchly povrch dálnice a předaly místo pracovníkům údržby dálnice. Nehoda se obešla bez zranění. Kolem poledne policie zrušila odklon z křižovatky Mirošovice po silnici číslo 3 a obnovila provoz v obou jízdních pruzích.