Probíhá dezinfekce rybníka Buňkov kvůli zavirovaným kaprům

PARDUBICKO – Rybník Buňkov nedaleko Přelouče prochází v těchto dnech dezinfekcí vápněním. To provádí vrtulník pomocí závěsného vaku s nehašeným vápnem. Celkem do chovného rybníka musí rybáři nasypat 160 tun vápna, jeden vak pojme 800 kilogramů, takže se vrtulník musí otočit celkem dvěstěkrát. Rybník znovu ožije až na jaře příštího roku.

Kapři z 54hektarového rybníka v září onemocněli koiherpesvirózou, což je nakažlivé virové onemocnění napadající pouze kapry, přičemž ostatní ryby se stávají přenašeči nemoci. Nejvýraznější patologické změny jsou na žábrách, dochází k úhynu kaprů. Mimořádná veterinární opatření jsou z veterinárního zákona striktní.

Tradiční výlov tak letos na rybníce neproběhne. Buňkov museli rybáři už v říjnu vypustit a zhruba 90 tun ryb, které byly vyloveny, bylo nutné usmrtit a zlikvidovat v kafilerii. Škoda na zvířatech se pohybuje kolem šesti milionů korun.

Koi virus do Buňkova zřejmě zavlekli nakažení barevní koi kapři, které někdo do rybníka vypustil. Při výlovu jich rybáři objevili několik kilogramů. Nemoc není přenosná na člověka.

Rybářům škody na rybách včetně vyvápnění rybníka by mělo proplatit ministerstvo zemědělství.