Po zuby „ozbrojené“ Iveco poslouží dobrovolným hasičům

KROMĚŘÍŽ – Sbor dobrovolných hasičů z Kroměříže má nový dopravní automobil IVECO. Stál zhruba 2,5 milionu korun. Nahradí Avii z roku 1991, která vzhledem k vysokým provozním nákladům a poruchovosti již nevyhovuje. „Hasiči vozidlo využijí k zásahům, ale i k dopravě mladých hasičů na soutěže,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Devítimístný dopravní automobil IVECO, typ DAILY 50C18HV NEW, je vybaven například přenosnou motorovou stříkačkou, motorovou pilou i dalším požárním příslušenstvím potřebným při zásahu. Hasičům ho dodala společnost THT Polička, která vyhrála výběrové řízení v červnu tohoto roku.

Nákup vozidla je spolufinancován Ministerstvem vnitra České republiky z programu Dotace pro jednotky SDH obcí a Zlínským krajem z Fondu Zlínského kraje. Ministerstvo vnitra přispěje částkou maximálně 450.000 korun a Zlínský kraj nejvýše 300.000 korunami.

Sbor dobrovolných hasičů Kroměříž nyní používá při zásazích cisternovou automobilovou stříkačku Tatra z roku 2006 a dopravní automobily Ford Tranzit z roku 1998 a zmíněnou Avii z roku 1991. Město nákupem vozu IVECO pokračuje v obnově vozidel pro své hasiče. Loni koupilo celkem za zhruba 1,9 milionu korun nová dopravní vozidla hasičům z místních částí Bílany a Postoupky.