Liberec si užije dlouhý a pestrý advent

LIBEREC – Na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci byl v neděli slavnostně rozsvícen vánoční strom a od pátku 30. listopadu tu otevře své brány adventní tržnice.

Trhy letos nabídnou téměř 40 prodejních stánků. Další stánky, hlavně ty s jednodenním sortimentem, budou umístěny v ulici 5. května. Nabídnou ruční práce, skleněné ozdoby, svíčky a figurky z včelího vosku, keramiku z Frýdlantska nebo formičky na cukroví. Před radnicí bude dětský kolotoč, nový mechanický betlém od Josefa Fialy a také fotokoutek. Velká část programu pamatuje tentokrát na děti, které samotný adventní trh tolik neláká.

„Tradiční výzdoba v ulicích města je už instalována na náměstí Dr. Edvarda Beneše a na historické radnici. Vánočně vyzdobené budou od konce týdne také ulice Pražská a Moskevská, dále ulice Revoluční, Fügnerova a okolí terminálu MHD, také Šaldovo náměstí, Sokolovské náměstí a prostor před vlakovým nádražím,“ uvedla tisková mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Příjemným zpestřením letošního adventu budou menší vánoční stromky v květináčích před některými obchody v centru města. Stromky zájemcům poskytne město a provozovatelé obchodů si je sami ozdobí. Nad veřejným pořádkem a ochranou majetku města, trhovců i občanů během adventu budou dohlížet městští strážníci.

Nedělní adventní podvečery zvou do kostela sv. Antonína Velikého. Vystoupí zde Ondřej Ruml s Příběhem o Ježíškovi, druhou adventní neděli vystoupí sólista opery Národního divadla Luděk Vele, 16. prosince se představí renomovaná česká mezzosopranistka Andrea Tögel Kalivodová.