Ve čtvrtek to bude 640 let od smrti Karla IV, Největšího Čecha

JÍLOVÉ U PRAHY – Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy chystá na předvečer šestsetčtyřicetiletého výročí úmrtí  Otce vlasti, pietní akce. Přijďte si 28.11. připomenout kdo byl Karel IV.. Na jeho počest se od 16:30 uskuteční přednáška PhDr. Petra Juřiny, Ph.D. a Jana Viznera „Když císař umírá…“. Následně pak proběhne zádušní mše v kostele sv. Vojtěcha za Karla IV. Celebrovat bude kněz Krystof Henriko.

Karel IV. 14. května 1316, Praha – 29. listopadu 1378, Praha, byl syn dědičky Přemyslovců Elišky a českého krále Jana Lucemburského. Byl pokřtěn jako Václav, jméno Karel přijal při biřmování během své výchovy ve Francii po svém strýci a kmotrovi Karlu IV. Sličném. Karel IV. patřil mezi nejvýznamnější panovníky vrcholného středověku. Byl neobyčejně vzdělaný a inteligentní, plynně hovořil pěti jazyky. Svou moc využil ke zkonsolidování českého státu, který byl od jeho doby znám jako Koruna česká. Již jako císař nechal vytvořit Zlatou bulu, nejvýznamnější říšský ústavní zákon, který platil až do zániku Svaté říše římské roku 1806. Ta také významně upravovala vztah českého státu k říši a potvrzovala jeho výjimečné a nezávislé postavení v rámci říše.

Jako český král proslul především založením univerzity v Praze, která nese jeho jméno, výstavbou Nového Města pražského, stavbou kamenného (později Karlova) mostu přes řeku Vltavu v Praze, zbudováním hradu Karlštejna a mnoha dalšími počiny. Spolu s otcem započali se stavbou Svatovítského chrámu. Karel také dosáhl významné územní expanze českého státu, především severovýchodním směrem a to hlavně díky své obratné sňatkové politice.  Je považován za jednu z nejvýznamnějších osobností českých dějin a v roce 2005 s převahou zvítězil v anketě Největší Čech.