Milujete svíčkovou? Přijďte předvést své umění i apetit

ZELČÍN – Skutečně dobrá svíčková je chloubou domácí kuchyně a specialitou mnoha restaurací.Troufám si říct, že dokonce vlajkovou lodí české kuchyně, hned za vepřovým s knedlíkem a zelím. Ovšem jednotný a jedinečný recept neexistuje. A tak se odedávna soutěží o nejlepší svíčkovou. Tentokrát se koná, jako již tradičně, ” Svíčková open” v restauraci u Bedřicha v Zooparku.

“Srdečně zveme na naše tradiční Mistrovství ve svíčkové, ” Svíčková open”, 1.12. od 13:00 hodin. Bojuje se o nejlepší svíčkovou omáčku a největšího jedlíka. Od jedné hodiny se sejdou noví vyzyvatelé na pokoření minulých vítězů,” zve majitel proslulé hospůdky nedaleko mini zoo v Zelčíně, pár kilometrů od Mělníka. “Vzorky svíčkové se odevzdávají před zápisem startujících, v neoznačených nádobách (např. 0,7 l zavařovací lahev). Následně jsou pod anonymním označením předány naší porotě k ohodnocení. Následovat bude soutěž o největšího jedlíka, kdy zvítězí ten, který sní nejvíce knedlíků v časovém limitu dvaceti minut,” upřesňuje podmínky soutěže. A ceny letos opravdu nejsou zanedbatelné!

1 místo – multifunkční robot

2 místo – poukaz na ubytování

3 místo – konzumační karta

Trochu z historie svíčkové : Dnes již nezjistíme, kdo a kdy jednu z našich nejoblíbenějších a svátečních omáček vymyslel. Jisté je to, že svíčkovou (v trochu jiné podobě, než známe dnes) zmiňuje ve své knize Domácí kuchařka z roku 1826, slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. V receptu je uvedené hovězí maso, slanina, cukr, vinný ocet, celý citron i s kůrou, bobkový list, pepř, tymián, ale i hřebíček a zázvor. V receptu Rettigové chybí kořenová  zelenina, která se začala přidávat až později.