Šest opilých dětí během jednoho zátahu

LIBERECKO – V Jablonci nad Nisou proběhla v pátek preventivní kontrolní akce zaměřená na zakázaný prodej alkoholu dětem a hazardního hraní.

Zkontrolováno bylo celkem 9 provozoven – restaurace, kluby, zábavní podniky na území města. Policisté nalezli celkem šest mladistvých dětí ve věku 15–18 let, které požily alkoholický nápoj.

„V jednom z podniků ještě tehdy 17letá dívka slavila své osmnácté narozeniny, které měla následující den. Policisté v jejím dechu naměřili hodnotu alkoholu 0,40 promile. Navíc zjistili, že tato dívka kupovala alkohol i svým mladistvým kamarádům. Těm i jí tento alkohol prodával pracovník obsluhy uvedeného podniku. Jednání obsluhujícího a dívky policisté kvalifikovali jako přestupek,“ uvedla policejní tisková mluvčí Dagmar Sochorová.

V jiné provozovně alkohol své nezletilé dceři podávali rodiče. V dechu jí policisté naměřili 0,29 promile. Všechny tyto přestupky již byly oznámeny k projednání příslušnému správnímu orgánu.

Na kontrolu se spolu s policisty vydali také hasiči a hygienici. Zjistili celkem 15 protiprávních deliktů. „Tyto preventivní kontrolní akce budou na území celého jabloneckého okresu probíhat i nadále. Policisté s dalšími spolupracujícími subjekty se zaměří na provozovny v dalších městech,“ uzavřela mluvčí Sochorová.

Akce se uskutečnila v rámci celorepublikové akce HAD 2018, která od srpna do prosince probíhá na celém území republiky.