Rizika spojená s adventními věnci

Hasiči Jihomoravského kraje upozorňují v době blížícího se adventu na možná rizika spojená s otevřeným ohněm při svíčkách. Koberce, čalounění, záclony – to vše je dnes vyrobeno z umělých vláken, která snadno hoří. Mezi časté příčiny „vánočních“ požárů patří zejména ty, které způsobily svíčky právě na adventních věncích.

„Pozor při umísťování svíček a věnců v bytech by si měli dávat zvláště majitelé domácích mazlíčků, především koček. Zvířata mohou svícen snadno převrhnout a může dojít k požáru.“ uvádí Jaroslav Mikoška tiskový mluvčí HZS JmK.

Rizikové jsou věnce, které si lidé dělají sami doma. Zvýšenou opatrnost věnujte tomu, jaký adventní věnec vlastně kupujete. V první řadě pozor na hořlavé materiály – piliny, hobliny atd. Dále věnujte pozornost druhům svíček na adventním věnci, nehodí se například ty určené do svícnů. Adventní věnec umístěte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. A zapálené svíčky nenechávejte bez dozoru – zhasněte vždy, když opouštíte domov nebo jdete spát.

„Byl zaznamenán i případ majitele bytu, který si pouze odskočil na balkón a mezitím hořící svíčka způsobila požár.“ dodává Jaroslav Mikoška.