Hořelo v bývalém dětském táboře Dakota u Bezdězu

ČESKOLIPSKO – Dnes v noci zachvátil požár hlavní budovu a pět chatek v areálu bývalého dětského tábora Dakota v obci Bezděz.

K požáru dorazily čtyři jednotky hasičů. Kvůli silnému větru a mrazivému počasí hrozilo jeho rozšíření na koruny stromů. Hasiči okamžitě nasadili 3 vodní proudy, tak aby dostali živel co nejdříve pod kontrolu. Vzhledem k velké intenzitě požáru a nebezpečí jeho rozšíření byly na místo povolány další jednotky požární ochrany.

Byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu a s ohněm nakonec bojovalo 9 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří hasili 6 útočnými proudy vody. „Museli jsme zřídit kyvadlovou dopravu vody velkoobjemovými cisternami z nedaleké obce,“ sdělil velitel zásahu nprap. Tomáš Kohout.

Na místě hasiči zasahovali v dýchací technice a nezbytné bylo i použití termokamery a osvětlovacího agregátu. Zcela zlikvidovat požár se podařilo až dlouho po půlnoci. Na své základny se hasiči vrátili v půl čtvrté ráno. Požár zasáhl celkem 12 chatek a zcela shořela i hlavní budova rekreačního areálu. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Škoda způsobená požárem a příčina jeho vzniku je v současné době v šetření HZS LK a Policie ČR.