Dopravu komplikuje ledovka, problémy jsou i na železnici

PARDUBICKÝ KRAJ – Varování meteorologů se naplnila. Mnoho míst po celé republice pokryla od nedělního večera ledovka. V Pardubickém kraji byla jedna z nejhorších situací.

Hasiči zasahovali již v neděli ve večerních hodinách. Silnici z Jablonného nad Orlicí směrem na Bystřec blokoval autobus. Kvůli ledovce se tam nemohl dostat ani jeřáb, který měl autobus vyprostit. V autobuse cestovaly dvě děti, které byly v pořádku. Čekalo se na silničáře a jejich posyp. Autobus se poté podařilo vyprostit.

Hasiči během noci na pondělí pomáhali uvízlým kamionům například v Jaroměřicích. V Moravské Třebové tahač s návěsem dostal pravděpodobně smyk a poškodil bok vozu, ale i svodidla. Událost se obešla bez zranění. Ve Výprachticích se vzpříčil kamion s vlekem na zledovatělé silnici. Hasiči pomohli řidiči nasadit řetězy a kamion nakonec sám vyjel. Zcela zlomený kamion skončil svou jízdu v Gruně, kde část vozu skončila na silnici a část v příkopu. Dva kamiony uvízly na Šedivci. Byl povolán sypač. Hasiči kamiony vytáhli a po posypání vozovky oba kamiony mohly odjet.

Ke všem zásahům museli jet hasiči s velkou opatrností, silnice byly opravdu velmi kluzké. Ledovka lámala větve i celé stromy. Popadané stromy hasiči odstraňovali například v Koruně na Svitavsku i v Nekoři a České Třebové na Orlickoústecku.

Problémy s ledovkou ovšem nemají jen řidiči. Namrzající déšť totiž zkomplikoval i železniční dopravu. Hodinová zpoždění kvůli námraze na trolejích nabírají vlaky projíždějící Českou Třebovou. Námraza se špatně odstraňuje, navíc stále prší. V úseku mohou jezdit vlaky jen za pomoci motorových lokomotiv. Náhradní doprava autobusy není vzhledem k nesjízdnosti silnic možná.

Varování meteorologů trvá až do dnešního poledne. V regionech jsou kvůli ledovce uzavřeny některé úseky silnic.„Pozor si dávejte při chůzi i jízdě. I nadále trvá nebezpečí lámání větví i celých stromů a stožárů elektrických vedení, trhání drátů elektrických vedení. Doporučuje se, pokud možno, nevycházet ani nevyjíždět autem. V případě nutnosti jízdy sledujte dopravní zpravodajství a jezděte mimořádně opatrně. Počítejte s výrazným prodloužením doby jízdy,“ varuje tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková.