Oheň na koňské farmě způsobil škodu přes 50 milionů

LIBERECKO – V noci z pátku na sobotu zasahovalo šestnáct jednotek hasičů u rozsáhlého požáru v areálu Jezdecké školy a Farmy Vysoká u Chrastavy. Příčinou požáru byla nedbalost při vysypávání popela z kamen.

Farma slouží jako hotel s jízdárnou a restaurací, pořádají se tam svatby, dětské tábory a další akce. V objektu se nachází penzion, apartmány a stáje.

Při příjezdu hasičů na místo zásahu hořela střešní konstrukce hotelového a privátního traktu. Uvnitř tou dobou bylo dvacet osob, naštěstí všichni dokázali opustit silně zakouřenou budovu včas a nikdo se nezranil. Z přilehlých stájí bylo preventivně vyvedeno 52 koní, někteří z nich utekli a najít se je podařilo až druhý den.

„Hasební práce probíhaly i za pomoci výškové techniky. Hasiči likvidovali plameny ze čtyř žebříků. Starost jim dělalo velké množství naskladněného sena v dalších částech objektu a ve stodolách za budovou. Chlazením budov však zabránili rozšíření požáru do zemědělské části,“ komentovala zásah mluvčí libereckých hasičů Pavlína Bílková.

Hasiči s živlem bojovali až do brzkých ranních hodin, foukal silný vítr, který komplikoval hašení. Vyhořelo celkem devět pokojů, zničená je střecha, podkroví i byt majitelů farmy. Ještě v noci se na místo dostavil vyšetřovatel a v sobotu dopoledne byl nasazen i služební pes na vyhledávání akcelerantů hoření.

„Provedeným šetřením bylo zjištěno, že příčinou rozsáhlého požáru byla nedbalost. Požár vznikl od popela z kamen vysypaného na dvůr. Žhavý uhlík byl větrem zafouknut na suché listí pod uskladněnými trámy u stěny pod střechou objektu,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Předběžná výše způsobené škody činí částku 50–60 milionů korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.