Opuštění pejsci a kočky se radují. Přijde za nimi Ježíšek

ZLÍN – Vánoční svátky jsou obdobím, které sdílíme nejenom se svými blízkými, ale i se svými čtyřnohými přáteli. Ne všem se ovšem poštěstí trávit čas doma se svými páníčky. Někteří se toulají po světě, jiní si „najdou cestu“ do útulku pro opuštěná zvířata. Že to ale automaticky neznamená žádnou tragédii, dokládá pozornost, které je jim věnováno například ve zlínském útulku na Vršavě. Ve spolupráci se studenty Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati se zde totiž 12. prosince od 15 hodin již pojedenácté chystají Vánoce v útulku v rámci projektu Němá tvář. A jak bohatý bude Ježíšek, závisí na každém z nás.

Organizátoři zvou veřejnost na bohatý doprovodný program, do kterého se každoročně zapojují zajímavé osobnosti Zlínského kraje i žáci ze Základní školy Komenského II. Ti do dnešního dne nakrmili chlupaté obyvatele útulku celkem již za více než 40 tisíc korun. „Tentokrát přijede vykouzlit vánoční atmosféru například Filip Vítů, finalista soutěže Moravia Talent. Návštěvníkům zazpívá písně, které sám skládá. Věřím, že si tak návštěvu užije veřejnost všech věkových kategorií,“ upřesňuje program manažerka produkce Gabriela Slezáčková. Se svými koledami se přidají žáci ze Základní školy Komenského II, na návštěvu rovněž přijedou i zlínští hokejisté. Fanoušci tak budou moci od svých oblíbených hráčů získat autogram.

K vánoční atmosféře bezpochyby patří i nejrůznější dobroty. Milovníci tradičního cukroví a domácích koláčků si na své přijdou během celého odpoledne, strádat ovšem nebudou ani vyznavači kvalitních moravských klobás. Ti, kdo snad ve zlínském útulku nikdy nebyli a budou chtít dorazit procházkou přes les z Jižních Svahů nebo z konečné zastávky trolejbusu číslo 4, se mohou nechat vést nezaměnitelnou vůní: tradičním svařákem, podtrhujícím vánoční atmosféru. „Těšíme se na všechny, kdo se rozhodnou přijít a podpořit tak opuštěná zvířátka,“ usmívá se manažerka projektu Pavlína Fardová.

A jak lze psům, kočkám a ostatním zvířecím kamarádům ve zlínském útulku nejlépe pomoci? K těm nejpraktičtějším věcem patří psí granule Brit, Calibra, SamsField a Petkut, kočičí kapsičky a paštiky jakékoliv značky, kočičí stelivo nebo desinfekční prostředky jako je savo nebo chloramin. Nikdy dost není ani dek, povlečení nebo ručníků, přispět však lze i nejrůznějšími dobrotami – i to k Vánocům patří – nebo finančními dary. Během této jednodenní akce získal útulek za loňský rok přes dvacet tisíc korun.