Truhlárna v plamenech. Hasila více než desítka cisteren

STRAKONICKO – Páteční noc byla velmi náročná pro hasiče z okresu Strakonice. Vyjížděli totiž k požáru truhlárny v Kadově, jež je částí obce Vrbno. Po jejich příjezdu již byla celá budova v plamenech. Požár byl nahlášen čtyři minuty po dvaadvacáté hodině, přičemž přivolané jednotky se začaly vracet na své základny teprve až po čtvrté hodině ranní.

Na místě zasahovaly profesionální hasiči ze stanice Blatná a dobrovolné jednotky obcí Blatná, Kadov, Záboří, Sedlice a Lnáře. „Po příjezdu na místo a průzkumu velitel zásahu podal zprávu, že se jedná o požár truhlárny a dílen, jež jsou provozovány v rekonstruovaném bývalém kravíně. Požár zasáhnul objekt o půdorysu 20 krát 60 metrů kompletně,“ sdělila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Hasiči museli likvidovat nejen samotný požár, ale také bylo nutné zabránit jeho dalšímu šíření. Velitel zásahu si proto vyžádal jako posilové jednotky další cisterny. „Do Kadova vyjeli profesionální hasiči ze stanice Strakonice, dobrovolní hasiči obce Bělčice a v rámci mezikrajské výpomoci profesionální hasiči ze stanice Horažďovice (Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje) a Sbory dobrovolných hasičů obcí Horažďovice, Kasejovice a Pačejov,“ popsala situaci mluvčí Vendula Matějů. „Celkem se na požářišti pohybovala více než desítka cisteren, dopravních automobilů a automobilová plošina,“ dodala.

Vzhledem k tomu, že se na objektu propadla střecha, hašení probíhalo vně truhlárny a z plošiny. Teprve před půl druhou noční dokázali hasiči lokalizovat celý požár, to znamená, že se nešířil a byl pod kontrolou. Poté došlo k rozebírání konstrukcí a dohašování. Sklad pilin a řeziva navazující na truhlárnu se podařilo před ohněm uchránit.

„Požár ještě není zcela uzavřen. Na požářišti se v sobotu (1. prosince) sjeli vyšetřovatel územního odboru, krajský vyšetřovatel a metodik pro zjišťování příčin vzniku požáru,“ sdělila mluvčí. „Stanovit příčinu vzniku požáru je v tuto chvíli velmi předběžné,“ dodala.