V Liberci hrozí akutní zřícení bytového domu! Obyvatelé byli evakuováni

LIBEREC – V liberecké části Vesec hrozí jeden z činžovních domů zřícením. Na místě zasahují hasiči a policisté, jsou přítomni zástupci magistrátu, stavebního a sociálního odboru, čeká se na příjezd statika. Hasiči museli zevnitř evakuovat zhruba třicet lidí.

Jedná se vesměs o sociálně slabé rodiny s dětmi, evakuovaní lidé se mohou prozatím ohřát v evakuačním autobusu. Čeká se, jestli se pro přibližně patnáct osob podaří najít náhradní ubytování, část obyvatel se přesune ke známým a příbuzným. Do domu už se dnes vrátit nemohou, pouze z některých bezpečnějších částí domu si ještě mohou vynášet svoje věci.

Událost nabrala obrátky poté, co ráno přijela k nemocné obyvatelce domu záchranná služba, ale hned po příjezdu záchranáři místo zase opustili a zavolali policii a hasiče, protože v místnosti s pacientkou byl velmi nebezpečně prohnutý strop a dům se zjevně jevil neobyvatelným. Pacientku ještě před příjezdem policie a hasičů vyvedli záchranáři ven z nebezpečného objektu.

Dům je v takovém stavu, že podle hasičů hrozí propadnutí stropů v některých částech. Bylo jen otázkou času, kdy by mohlo dojít k jeho zřícení.

Dům patří majiteli mnoha dalších a zhusta vybydlených nemovitostí na Liberecku, např. ubytovny Kovák v Chrastavě. Lidé za bydlení v takovýchto zříceninách platí vysoké částky, mnohdy až osm tisíc za malý pokoj. Majitel do nemovitostí neinvestuje, často v nich neteče voda a nefunguje elektřina.