Anestezie Propofol byla kontaminovaná. Na předávkování po něm zemřel Michael Jackson!

LIBEREC – Další výsledky testů odhalily, že jeden ze vzorků anestetika, použitého při operacích ve frýdlantské nemocnici, byl kontaminovaný bakterií acinetobacter.

Bakterie byla nalezena v anestetiku Propofol a vyskytovala se tam poměrně masivně. Propofol je určen k jednorázovému použití u jednoho pacienta, protože v této látce se bakterie při kontaminaci rychle množí. Lahvička byla podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly zřejmě kontaminována při opakovaném použití, ale není to zatím potvrzeno.

„Dle našich informací se v jedné ze tří vyšetřovaných lahviček, které byly odebrány v nemocničním odpadu, našla bakterie. Druhé dvě lahvičky mají negativní nález. Musíme počkat na kompletní výsledky vyšetření s protokolem, pak lze situaci adekvátně komentovat. Nehodláme se vyjadřovat k nedokončeným šetřením,“ komentovala poslední dění mluvčí frýdlantské nemocnice Dita Fuchsová.

Příznaky otravy krve mělo devět pacientů operovaných v Nemocnici Frýdlant. Nyní většina z nich leží v liberecké nemocnici a jejich stav se zlepšuje, dvě ženy zatím zůstávají ve vážném stavu.

Na předávkování Propofolem, který používal jako uspávací prostředek, zemřel v červnu 2009 ve věku 50 let americký zpěvák a tanečník Michael Jackson. Jeho lékař byl odsouzen ke čtyřem letům za neúmyslné zabití.