I děti a mladí lidé umírají. Zapalte jim svíčku

ZLÍN – Mít děti není samozřejmost. V běhu všedních radostí a starostí si to často neuvědomujeme. Zastavme se na chvíli. Zapalme svíčku a uctěme památku všech dětí a mladých lidí, kteří odešli z tohoto světa dříve, než stačili dospět a zestárnout…

V médiích často slyšíme o tragédiích a nemocech, které potkávají děti a mladé lidi. Všichni se shodují, že nejbolestivěji tato ztráta zasahuje pozůstalé rodiče. Jsou zde ale i další příbuzní a jsou zde i spolužáci, kamarádi, sousedé, kterých se ztráta také bolestně dotýká. Po dětech, které předčasně odešly, zůstává prázdné místo v rodinách, ve třídách, v zaměstnání, v sousedství…

Druhá neděle v prosinci je světovým dnem památky zesnulých dětí. Tento den spojuje rodiny a přátele po celém světě. Hořící svíčky tvoří virtuální vlnu světla po celé zeměkouli.

V letošním roce již poosmé pořádá spolek Dlouhá cesta akci Zapalme svíčku. V neděli 9. prosince 2018 se konají otevřená setkání rodin, přátel a veřejnosti nejen v Praze, ale i ve Zlínském kraji a na dalších místech v České republice.

V evangelickém kostele na Slovenské ulici ve Zlíně se k této akci spolek připojí ve 14,30 hod. bohoslužbou s varhanním doprovodem Jiřího Zemana; zazní též slovo zlínských duchovních, evangelického faráře Petra Pivoňky a římskokatolického děkana Jakuba Obra, a zapálí se svíce. Od 16 hodin pak následuje v malém sále kostela posezení.