Zlínské divadlo hraje Shakespearova Hamleta

ZLÍN – Shakespearův Hamlet je v sobotu 8. prosince předposlední letošní premiérou Městského divadla Zlín. Herci hru nastudovali pod režijním vedením Zdeňka Duška, který zlínský soubor dobře zná. V minulosti tu nazkoušel například Tramvaj do stanice Touha, Višňový sad, Figarovu svatbu nebo naposledy muzikál My Fair Lady. Do hlavní role obsadil benjamínka souboru Matěje Štrunce.
Přestože je Hamlet stovky let staré drama, může podle režiséra mnohé říci i k současnosti. „Hra vznikla v době, kdy se hroutil středověk a dravě nastupoval novověk. Doba se vymykala z kloubů a s ní i jednání a charaktery lidí, kteří byli součástí systému. I v Hamletovi se většina postav začne chovat vykloubeně. A vždy nejlépe rezonoval v těžkých časech. U nás nejvíc za totality, v době uvolnění v 60. letech už ne,“ řekl režisér. „Když o něho nebude zájem, tak aspoň poznáme, že na tom ještě nejsme tak zle,“ doplnil s úsměvem. Hamlet je hrou o hledání pravdy. O přemýšlení. O kladení otázek.
Zatímco Shakespearův Hamlet bývá často interpretován jako zkušený třicátník, tomu zlínskému je 22 let. „Matěj Štrunc zrcadlí moment, kdy se mladý člověk střetne se světem dospělých. Narazí na systém a chce se po něm, aby se k němu bezmyšlenkovitě připojil. Díky Matějovi cílíme na mladé v publiku,“ prozradil Dušek.
Matěj Štrunc složil pod dojmem zkoušení tři písničky, které diváci v představení uslyší. „Častokrát jsem se nad životem zamýšlel podobně jako Hamlet. Uvědomil jsem si, že žijeme stejné věci jako před 500 lety. Když se lidé nepoučí z vlastních chyb, jsou odsouzeni k tomu, aby je stále opakovali. Pořád se motáme v kruzích a dáme málo na cit, který nám řekne, co je správné,“ řekl mladý herec.
V roli Ofélie se zlínskému publiku poprvé představuje nová posila hereckého souboru Lucie Rybnikářová. Hamletovou matkou je Eva Daňková, strýcem a otčímem Gustav Řezníček a ducha mrtvého otce ztvárnil Luděk Randár.