Hasiči odjeli na unikátní výcvik

BRNO – Hasiči z Jihomoravského kraje absolvovali ojedinělý výcvik v Bučovicích, jehož výstupy poslouží vědeckým účelům. Jednalo se o akci, která měla seznámit hasiče s chováním tlakových lahví naplněných acetylénem v podmínkách požáru v uzavřených prostorech a na volném prostranství.

Příprava akce trvala tři dny a probíhala v areálu bývalých Uměleckoprůmyslových závodů, které jsou určeny k demolici. Výcviku se účastnili velitelé družstev, velitelé čet a jejich zástupci a řídící důstojníci, celkem skoro 130 hasičů i z Plzeňského kraje, Středočeského kraje a hlavního města Prahy. Výzkumu byl podnětný i pro Fakultu bezpečnostního inženýrství z Technického univerzity Ostravy, Ústavu požární ochrany z Vysoké školy báňská, Policii ČR a Městskou policii v Bučovicích.

Program se skládal z teoretické přípravy a reálného simulovaného požáru s přítomností tlakové lahve. Odborným garantem výcviku byl major Ing. Jan Hora z HZS Plzeňského kraje, který se problematikou zabývá už od roku 2010. Součástí výcviku byla i ukázka nasazení hasících hřebů, kterými již naše jednotky z Jihomoravského kraje disponují. Tyto hřeby zápichem do země fungují jako injektážní proudnice.

Najdete zde