Adventní tip: Tradiční i moderní betlémy na zlínském zámku

ZLÍN – Tradice stavění betlémů u nás trvá až staletí. Každá oblast měla své specifické zvyky a jiné podmínky k životu a podle toho vypadaly i betlémy. Proto do dnešních dnů najdeme jiné na Vysočině, jiné v severních Čechách nebo na Valašsku. Liší se od sebe nejenom použitým materiálem, ale i rozměry.

Na výstavě, která se koná ve zlínském zámku, se představuje hned několik výrazných betlémářských oblastí. Největší lákadlem je ručně malovaný betlém z roku 1933 od Josefa Václavů z Železnobrodska s 250 figurkami. Betlém nebyl nikdy veřejně prezentován, takže ho návštěvníci uvidí v premiéře.

Mezi nejrozšířenější betlémy patřily takzvané králické, z Králík u polských hranic – výrazná barevnost a velké množství druhů figurek přispěla k jejich popularitě i daleko za hranicemi a dnes jsou ceněnou sběratelskou lahůdkou. Na první pohled zaujmou propracovanými drobnými domečky s červenými věžemi. Zato ty beskydské na výstavě poznáte podle hrubé řezby a také tradičních lidových krojů. Třebíčské malované mají vysoké a strmé pozadí a ty jihočeské zase velké množství darovníků, tedy figurek, které přinášejí Ježíškovy dary.

Po domácnostech se ovšem v minulosti nejvíce rozšířily betlémy papírové. Mohla za to nejenom cena, ale i praktická velikost a možnosti uložení. Jejich obliba v průběhu let rostla a neopadá ani dnes. Mezi tvůrce betlémů, které na výstavě uvidíte, patří Mikoláš Aleš, Josef Lada ale i neprávem pozapomenutý Vojtěch Kubašta.

Děti nejvíc zaujmou betlémy mechanické nebo betlém z postaviček Playmobil. Připraveny jsou i ukázky z Afriky, Mexika a Malajsie. Mezi rarity patří betlém od výtvarníka Jiřího Trnky, ale také betlém „hipsterský“ z roku 2016, kde si trochu nezvykle pořizuje svatý Josef mobilním telefonem selfie a tři králové přijíždějí do Betléma na segwayích.

Na své si přijdou i obdivovatelé vánoční výzdoby a retro Vánoc obzvlášť. Pro zvídavé děti jsou nachystané dílny s papírovými a sádrovými betlémy a jako bonus kino s betlémskou tématikou.

Výstava potrvá do 5. ledna. Otevřeno bude denně od 9 do 17 hodin. Zavřeno bude 24., 25., 26. a 31. prosince a také 1. ledna.