Migrant přicestoval do Liberce kamionem. Omylem a ve stoje!

LIBEREC – Zmatený cizinec se místo ve vysněné Británii ocitl v Liberci. Čtyři dny cestoval na černo v nákladním prostoru kamionu, do něhož vlezl v Belgii s vidinou lepšího života za kanálem La Manche.

Na belgickém parkovišti čekala skupina migrantů na příležitost vloupat se do nákladního prostoru některého z kamionů a svézt se do vysněné Velké Británie. Jeden migrant ale při dlouhém čekání usnul, zatímco ostatní ze skupiny nastoupili do nějakého náklaďáku směřujícího na britské ostrovy a ujeli mu. Po probuzení se nestačil divit. Kamarádi byli pryč a on se tak ocitl zcela sám na neznámém místě. Odhodlal se k činu. I on tedy nastoupil do nějakého kamionu v domnění, že cílovou destinací bude země za kanálem.

„O čtyři dny později, při vykládce zboží na parkovišti jedné z firem v Liberci, vypadl onen zcepenělý cestovatel z nákladového prostoru kamionu. V poloze stojmo, zaklíněn mezi nákladem, setrval téměř čtyři dny. Není se tak čemu divit, že jej nohy neposlouchaly. Ke svému zděšení brzy přišel na to, že není tam, kde chtěl být. I přesto, že v něm typické sychravé počasí evokovalo myšlenku, že je na vysněném místě, osoby okolo kamionu hovořící zcela jiným jazykem velmi záhy ukončily jeho nadšení,“ informoval o kuriózním případu policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Na místo okamžitě vyjela cizinecká policie, muže bez dokladů a finanční hotovosti si převzali a zajistili mu lékařské vyšetření v nemocničním zařízení. Následujícího dne požádal muž o poskytnutí mezinárodní ochrany formou azylu v České republice. Cizinec byl po administrativních úkonech převezen do Přijímacího střediska pro azylanty a předán příslušným orgánům, které budou o udělení azylu rozhodovat.