Na Králicku byl objeven zlatý poklad z třicetileté války!

ORLICKOÚSTECKO – Na louce nedaleko Králík objevil náhodný nálezce několik zlatých mincí, archeologové poté v okruhu dvaceti metrů dohledali další mince. Nakonec bylo nalezeno celkem šedesát zlatých dukátů ze šestnáctého a sedmnáctého století. Poklad se ukrýval jen několik málo centimetrů pod zemí a včera o něm zástupci Pardubického kraje a muzejní pracovníci informovali veřejnost.

Jedinečný soubor mincí, který zahrnuje i osmanské ražby, obohatí sbírky Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. „Nález zatím nebyl oceněn, ale historická hodnota je značná,“ říká numizmatik Východočeského muzea v Pardubicích Petr Vorel. Bude se zřejmě pohybovat v řádech milionů korun.

Dobu uložení pokladu datují numizmatici do doby třicetileté války. „Mohlo se jednat o vyplacený žold nebo třeba podíl z kořisti, který bylo nutné následně ukrýt,“ vysvětluje numizmatik Vorel. Dukáty pochází z Uher, Polska, Nizozemska i z Osmanské říše, nejmladší datovaná mince ze souboru pochází z roku 1631. Mince byly uloženy patrně v organickém obalu, který se do dnešních dnů nedochoval. Mohlo se jednat o kožený váček nebo měšec. Ten byl ukryt pod zemí, ale ne moc hluboko. Majitel zřejmě předpokládal, že se pro něj brzy vrátí.

Poklad bude poprvé vystaven při muzejní noci na jaře příštího roku. V tu dobu budou známé i přesnější analýzy z vědeckého zpracování ve Východočeském muzeu v Pardubicích.