Otrávenou dvouletou holčičku zachránili jablonečtí strážníci

JABLONEC NAD NISOU – Rodina z domu v Rychnovské ulici zažila drama kvůli unikajícímu oxidu uhelnatému, kdy se mohlo stát obrovské neštěstí. Život dvouleté holčičky a zdraví ostatních obyvatel domu naštěstí zachránili strážníci městské policie v Jablonci nad Nisou.

Obyvatel bytu přivolal strážníky s tím, že dvouleté dítě upadlo do bezvědomí a nedýchá. Na místo ihned vyrazila hlídka městské policie a vzápětí i záchranka. Dvoučlenná hlídka vešla do bytu a strážnice, která je zároveň vystudovanou zdravotnicí, začala okamžitě oživovat holčičku ležící na podlaze koupelny. Dítě začalo dýchat, ale bylo stále v bezvědomí. Strážnice vyběhla s holčičkou v náručí ven k přijíždějícím záchranářům, kde dítě konečně začalo plakat.

Když do bytu vešli zdravotničtí záchranáři, čidla na jejich uniformách začala signalizovat zamoření prostoru jedovatým plynem. Záchranáři okamžitě věděli, že obyvatelé musí okamžitě pryč. Bylo to na poslední chvíli, šlo o minuty. „I dospělí přítomní v bytě postupně uléhali na zem,“ komentoval šéf strážníků Luboš Raisner. Okamžitě tedy byla zahájena evakuace všech osob z bytu a začalo se větrat v celém domě. Strážníci zavolali hasiče a uvědomili sousedy. Hasiči uzavřeli přívod plynu.

Nejvyšší koncentrace oxidu uhličitého byla naměřena v koupelně, kde holčička zkolabovala. Té zachránilo rychlé jednání strážnice život. O obyvatele bytu se postarali zdravotníci, strážníci zajistili i převoz kočky majitelů k ošetření do veterinární ordinace.

Jedovatého plynu se nadýchali i oba strážníci, kteří zasahovali. Jejich stav se ale postupně zlepšoval a ošetření nebylo potřeba. Celou záležitost si převzala Policie ČR.

O tom, jaký zabiják je oxid uhelnatý, jsme vás informovali včera zde.