Liberečáci, těšte se! V Domě kultury vám zazpívá Spirituál kvintet

LIBEREC – Ve čtvrtek 20. prosince od 19.30 hodin se bude v Domě kultury Liberec konat koncert legendární české folkové skupiny Spirituál kvintet. Přijďte nasát tu pravou vánoční atmosféru!

Repertoár skupiny je nebývale široký – od moravských lidových písní, renesančních, pražských, irských a skotských balad až ke gospelům a spirituálům. Řada písní zlidověla, koncerty se často stávají společným muzicírováním Spirituál kvintetu a publika. Vstupenky seženete již od 250 korun.

Soubor patří k nejstarším českým folkovým kapelám, na tuzemské kulturní scéně se pohybuje už 58 let. Založena byla na podzim roku 1960 čtyřmi členy Vysokoškolského uměleckého souboru s původním názvem Spirituál kvartet. Později, když se skupina rozrostla o zpěvačku, začala používat v názvu „kvintet“ a tak to zůstalo, i když měla různý počet členů, krátce až devět. Sami se někdy z žertu označovali za „největší kvintet na světě“.

Za dobu existence kapely se zde vystřídala řada výrazných hudebních osobností, jako je například Karel Zich, bratři Nedvědové nebo Irena Budweiserová. Ta se skupinou v roce 2011 ukončila spolupráci a její post nahradila Veronika Součková. Na jaře roku 2012 začal se skupinou spolupracovat zpěvák a basista Pavel Peroutka. Nejstálejším členem skupiny je kapelník Jiří Tichota, poslední žijící člen původní sestavy.