Při oslavách nového roku buďte opatrní. Hlavně s pyrotechnikou

ZLÍN – Opatrně se zábavní pyrotechnikou, vzkazují radnice a městská policie. Přestože její odpalování k oslavám příchodu nového roku patří, musí se při manipulací s ní myslet především na zdraví a také na to, aby nedošlo k poškození majetku, zejména v souvislosti s možnými požáry.

„Prosíme občany, aby byli uvážliví. Oslavy za použití pyrotechniky mohou snadno skončit nepříjemností. Je potřeba myslet také na spoluobčany, kterým často hlučná pyrotechnika vadí. Což bezezbytku platí i o zvířata,“ sdělil Zdeněk Dvořák, mluvčí zlínského magistrátu.

Základní povinnosti při manipulaci s pyrotechnikou přesně stanovuje i § 17 zák. č. 133/1985 Sb., o požární ochraně v platném znění. V něm se mimo jiné uvádí, že je nutné si počínat tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, že je nutné dodržovat podmínky nebo návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností. Zákon také specifikuje pokuty za přestupky s ním související, které mohou dosáhnout až výše 25 000 Kč.

V souvislosti s používáním zábavní pyrotechniky připravuje město Zlín obecně závaznou vyhlášku. Ke schválení bude připravena v roce 2019.