Hasiči dva dny likvidovali požár slámy

OLOMOUCKO – Více než dvoudenní boj s plameny slámy v zemědělském objektu mají za sebou hasiči Olomouckého kraje. Během zásahu dva záchranáři utrpěli lehká zranění. Škoda dosáhla 1,5 milionu korun.

Oheň vzplál v pátek v podvečer ve Štarnově na Šternbersku. Čtrnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů bojovalo s plameny během celé noci z pátku na sobotu. „Hasiči v průběhu noci zřídili několik čerpacích stanovišť v okolních obcích a na požářiště dálkově dopravovali vodu,“ popsala noční drama mluvčí Olomouckých hasičů Vladimíra Hacsiková.

Během soboty zásah pokračoval. Doutnající i hořící slámu záchranáři pomocí nakladačů vyvezli z objektu ven, kde se ji snažili úplně uhasit. Velitel zásahu z obavy narušení bezpečnosti budovy, vyžádal na místo i statika.

„V objektu bylo uskladněno zhruba 2 tisíce kusů balíků slámy v hodnotě 900 tisíc korun. Požár zachvátil nejen uskladněnou slámu, ale způsobil také obrovskou škodu na samotné budově skladu,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová s tím, že příčina požáru se dosud vyšetřuje.

Krušný víkend zažili hasiči na Olomoucku. Likvidace požáru slámy trvala dva dny.